Aanleverspecificaties
Standaard:
Standaard bestanden graag aanleveren als PDF met 3 mm afloop en snijtekens. Teksten moeten van tevoren omgezet worden naar lettercontouren.
Paskruizen, kleurenblokjes etc. in de pdf zijn niet bruikbaar en niet nodig.
Cliché’s:
Voor een letterpress-, preeg- of foliebedrukking werken we met cliche’s, ook wel stempels genoemd.
Cliche’s worden gemaakt van polymeer, messing of magnesium, afhankelijk van de druktechniek en de detaillering. Tekst die op een cliche moeten komen moet omgezet worden naar lettercontouren. Voor lijntekeningen/logo’s die op een cliche moeten komen geldt dat ze vector moeten zijn.
PMS drukwerk:
Wil je een bestand met PMS-kleuren drukklaar aanleveren? In Adobe InDesign en Illustrator vind je de kleurlijsten via ‘Nieuwe kleurenstaal’ >> ‘Kleurmodus’ >> ‘Pantone Solid Coated’ of ‘Pantone Solid Uncoated’. Sla de PDF op met profiel ‘PDF/X-4:2008’.
Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over het aanleveren van bestanden. Wanneer het gaat om een ingewikkelde stans- of vouwvorm lichten we ook graag telefonisch toe wat de ideale werkwijze voor ons is.
CMYK druk- of printwerk
Wil je een bestand met CMYK-kleuren drukklaar aanleveren? Kies dan bij CMYK werkruimte voor Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004).
Hoe?
In zowel Photoshop, Illustrator als InDesign kan je dit instellen door het programma te openen maar alle bestanden gesloten te houden.
•Klik boven in de balk op Bewerken (of Edit)
•Klik op Kleurinstellingen (of Colour settings)
•Kies bij werkruimte CMYK voor de Coated FOGRA39.
Kleurverschil oude en nieuwe Pantone waaiers
Pantone heeft in 2022 wijzigingen doorgevoerd in de productie van kleuren. De inkten zijn ‘groener’ geworden door het gebruik van plantaardige inkten en het vervangen van gevaarlijke pigmenten.
Een deel van de kleuren is hierdoor (sterk) veranderd, maar de kleurnummers zijn gelijk gebleven. Zo kan het doorgeven van een PMS-nummer een andere kleur inkt opleveren. Het is dus van belang dat wij van klanten weten welke waaier zij gebruiken.
Tip: Om te bepalen of de oude of nieuwe waaier gebruikt wordt kan je kijken naar de vermelding van de basiskleuren in de recepten:
-Yellow, orange 021 en violet zijn benamingen in de oude waaier
-Yellow PY12, orange 016 en violet v.2 in de nieuwe waaier
Lettercontouren?
Wanneer een tekst omgezet is naar lettercontouren (of ‘outlines’) kan het lettertype niet meer veranderen als je het bestand op een andere computer opent. De letters zijn dan namelijk lijntekeningen geworden, oftewel vectoren.
Selecteer de tekst, kies in de balk voor ’tekst’ en kies dan voor ‘contouren maken’. De tekst is niet meer aan te passen als deze eenmaal omgezet is.
Vectorbestand?
Een vectorbestand is een tekening (bijvoorbeeld een logo) die je oneindig kunt vergroten en verkleinen, waarbij er niets van de kwaliteit verloren gaat. Dit geldt voor alle tekeningen die gemaakt zijn in Illustrator en alle tekst die is omgezet naar lettercontouren. Wanneer het een afbeelding betreft die uit pixels bestaat (bijvoorbeeld een logo uit Photoshop) zie je de kwaliteit meteen verminderen wanneer je inzoomt, hier kan geen cliché van gemaakt worden.
Twijfels over het effect van een beeld in combinatie met een druktechniek? Wij kijken graag met je mee!
Tip!