PMS

PMS staat voor Pantone Matching System en het bestaat uit ruim 1100 kleuren (waaronder ook goud, zilver, metallic inkten en neon-kleuren) die een eigen code hebben. Deze gestandaardiseerde kleuren zijn wereldwijd gelijk. PMS-drukkerijen worden steeds schaarser, veel (online) drukkerijen drukken enkel in full color. Voor drukwerk met specifieke kleuren, zoals bij een eigen huisstijlkleur, is de keuze voor PMS een logische. Het voorkomt kleurverschillen tussen bijvoorbeeld drukwerk van verschillende drukkerijen, maar ook tussen drukwerk dat in verschillende periodes gedrukt is. Een kleur kiezen voor je drukwerk kan je het beste doen met een Pantone-kleurenwaaier.

Er zijn 2 waaiers: één die de kleuren toont op Coated papier en één die de kleuren toont op Uncoated papier. De keuze voor papier heeft namelijk grote invloed op de uitwerking van de gedrukte kleur. Wanneer je kleuren van het papier wilt laten knallen, kies dan voor een Coated soort. Mogen de kleuren meer ingetogen zijn dan kan je kiezen voor een ruwere Uncoated soort. We geven graag advies.

Wil je een bestand met PMS-kleuren drukklaar aanleveren?
In Adobe InDesign en Illustrator vind je de kleurlijsten via ‘Nieuwe kleurenstaal’ -> ‘Kleurmodus’ -> ‘Pantone Solid Coated’ of ‘Pantone Solid Uncoated’. Sla de PDF op met profiel ‘PDF/x-1a:2001’.

Offerte- / Adviesformulier

Rogier foto

Inspiratiebox 2.0

Onze nieuwe kleurrijke inspiratiebox is vanaf nu te bestellen!
Hij zit vol met voorbeelden van al onze druktechnieken, toegepast op verschillende papiersoorten. Laat je inspireren!