Pregen

Pregen is een druktechniek waarbij reliëf, ofwel een hoogteverschil, wordt aangebracht in het papier. Deze methode staat ook bekend onder namen als blindpreeg, reliëfdruk, of droogstempel, en soms gebruiken we de Engelse term de Engelse termen embossing (verhoogd) of debossing (verdiept).

Op zoek naar uniek drukwerk? Vraag vandaag nog een offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie over pregen!

Kaart bedrukt met groene pms kleur met ronde bovenkant gestanst en een gepreegde envelop

Luxe gestanste kaarten en gepreegde envelop

Kleurijke portretten met een Preeg / reliëfdru

Kleurrijke portretten met preeg

trouwkaart blindpreeg en goudfolie

Trouwkaart set met preeg en goudfolie

Hofleverancier preeg

Logo in 3D preeg

Visitekaartje blindpreeg

Visitekaartjes met blindpreeg

preeg visitekaartje gmund

Visitekaartje met preeg

visitekaartje met stans en blindpreeg

Luxe visitekaartje met stans en preeg

Blindpreeg uitdnodiging

Blindpreeg uitnodiging

Luxe uitdnogidiging 3D kreeg en goudfolie

Kaart met 3D preeg en goudfolie

Offerte- / Adviesformulier

Speciaaldrukkerij Douma staat voor maatwerk, vakmanschap en exclusiviteit in drukwerk. Wij geven u graag een prijsopgave, zodat u niet later voor verrassingen komt te staan. Bij technieken als foliedruk en pregen wordt bijvoorbeeld voor elk ontwerp een unieke stempel gemaakt, wat een nauwkeurig en tijdrovend proces is. Onze prijzen beginnen dan ook vanaf ongeveer €500,- per opdracht, ook bij lage oplages.

Wat is pregen?

Als je kiest voor pregen, kies je voor een van de meest traditionele druktechnieken. Met deze methode wordt een tekst of afbeelding, vaak zonder inkt, in het papier geperst, waardoor het effect van de blinddruk niet alleen zichtbaar maar ook tastbaar is.

Ook aan de achterkant van het papier zijn de effecten van het drukwerk duidelijk zichtbaar. Hier zie en voel je dan ook een verdiept beeld van de afdruk. Houd er dus rekening mee dat ook de achterzijde van het papier een merkbaar, ‘ingedrukt’, effect heeft. Als je liever niet dit effect op de achterzijde van je drukwerk hebt, dan is cacheren een goede oplossing. Wil je meer weten? Neem gerust contact op voor vragen over pregen!

Voordelen van een preeg

De voordelen van een preeg hebben al veel mensen overtuigd. Zoek je iets dat echt opvalt en kwaliteit uitstraalt? Dan is deze techniek de perfecte keuze. De voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • opvallend dankzij het prachtige 3D-effect;
  • verbeterde leesbaarheid;
  • unieke tactiele ervaring;
  • toepasbaar op verschillende producten.

Het effect komt het mooist tot zijn recht als je het gematigd toepast, ideaal om bijvoorbeeld een logo of enkele woorden te accentueren.

Deze populaire druktechniek kan zowel voor tekst als voor fijne tekeningen gebruikt worden. Ook volvlakken zijn geschikt. Let hierbij wel op: de dikte van het papier en de diepte van het stempel zijn beide bepalende factoren voor het eindresultaat van preeg!

Meer over het drukproces

Voor deze speciale druktechniek gebruiken wij onze traditionele Heidelberg pers, die met kracht de stempel in het papier drukt. Hierbij wordt een stempel (cliché genoemd) aan de voor- en een contra-stempel aan de achterkant van het papier geplaatst.

De contravorm is in essentie het uitgeholde “negatief” van de cliché. Zo bereiken we onder druk van de pers het effect van een opstaand hoogteverschil. Dit zorgt ook voor een verzonken effect aan de achterkant van de blinddruk.

Pregen vs. letterpress

Hoewel pregen en letterpress op het eerste gezicht veel op elkaar kunnen lijken, zit het verschil in de techniek. Bij pregen worden twee stempels/vormen gebruikt, een cliché voor en een contravorm achter het papier. Bij letterpress wordt alleen de voorkant verdiept gedrukt, met weinig zichtbaar effect aan de achterkant.

Varianten van preeg: blind en folie

Er zijn veel verschillende varianten van preegdruk. Bij de ‘blinde’ variant gebruiken we geen inkt. Het resultaat is een duidelijk voelbaar hoogteverschil dat, tegen de verwachting in, door de schaduwwerking ook zeer goed leesbaar is. Drukken met inkt is ook mogelijk, hoewel het reliëf-effect dan minder prominent is. Bij foliepreeg combineren we de druktechniek met foliedruk, bijvoorbeeld goudfolie, neonfolie of een andere kleur. Perfect als je op zoek bent naar dat beetje extra flair!

Verschillende producten

Je kunt diverse producten laten drukken met een preeg. Voor zakelijke producten kun je bijvoorbeeld denken aan visitekaartjes, briefpapier of enveloppen van je bedrijf. Hierbij kun je je logo laten pregen, voor een luxueus effect dat zeker de aandacht trekt.

Bij persoonlijk drukwerk is de techniek onder andere populair bij trouwkaarten. Door jullie namen te laten pregen, krijgt de kaartje echt wat extra’s.

Offerte of advies nodig?

Heb je advies nodig, of wil je direct een offerte ontvangen? Vul ons offerte-/adviesformulier in of neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.

Of het nu gaat om het selecteren van het juiste papier of het combineren van pregen met andere druktechnieken zoals foliedruk, wij helpen je graag om je drukwerk naar een hoger niveau te tillen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een persoonlijk adviesgesprek. We kijken ernaar uit om samen met jou prachtige en unieke drukwerkstukken te creëren met behulp van pregen.

Indrukmaker

Onze nieuwe kleurrijke indrukmaker is vanaf nu te bestellen!
Hij zit vol met voorbeelden van al onze druktechnieken, toegepast op verschillende (duurzame) papiersoorten. Laat je inspireren!